Ημεροκάλλις: Το πιο νόστιμο και θρεπτικό λουλούδι.

Το όνομα Hemerocallis προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις

(Hemero) "μια ημέρα" και 
(Callis) "όμορφιά".

Το όνομα αυτό παραπέμπει στα λουλούδια που διαρκούν συνήθως όχι περισσότερο από 24 ώρες.


Οι ημεροκαλλίδες ανήκουν στην οικογένεια Hemerocallidaceae.Είναι ένα όμορφο βολβώδες ανθοφόρο φυτό, τα λουλούδια που μοιάζουν με κρίνους (λίλιουμ) διαρκούν συνήθως μόνο μια ημέρα, όπως δηλώνει και το όνομά τους, αλλά ανθίζουν διαδοχικά για μία περίοδο δύο έως έξι εβδομάδων στη διάρκεια του καλοκαιριού. 
Υπάρχουν επίσης υβρίδια, τα οποία ανθίζουν επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού - ανθίζουν νωρίς και έπειτα από ένα σύντομο διάστημα ανάπαυλας ανθίζουν πάλι, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη διαδικασία.





Όλα σχεδόν τα μέρη του φυτού της Ημεροκαλλίδας τρώγονται.

Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί της μαγειρεύονται. Υποκατάστατο του σπαραγγιού ή του σέλινου. Ένα υπέροχο λαχανικό με γλυκιά γεύση, αν και συστήνεται η χρήση τους με προσοχή. Τα φύλλα πρέπει να φαγωθούν ενώ ακόμα είναι νεαρά, γιατί γίνονται γρήγορα ινώδη.




"χρυσές βελόνες"
Τα λουλούδια μαγειρεύονται ή τρώγονται ωμά.

Τα πέταλα είναι παχιά και τραγανά, κάνοντας την κατανάλωσή τους πολύ ευχάριστη όταν είναι ωμά, αφήνοντας μια ευχάριστη γλυκύτητα στο τέλος, που οφείλεται στο νέκταρ. Τα λουλούδια μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πηκτικό στις σούπες κ.λπ. Σε αυτήν την περίπτωση, συλλέγονται όταν είναι κάπως μαραμένα και κλειστά. Μια πλούσια πηγή σιδήρου. Τα λουλούδια μερικών ποικιλιών που τρώγονται, πωλούνται στις αγορές της Ασίας σαν "χρυσές βελόνες".



Τα μακριά, λεπτά, άφθονα φύλλα στη βάση της ημεροκαλλίδας (γένος Ημεροκαλλίς) είναι χαρακτηριστικά σε αυτό το φυτό. Το βραχύβιο λουλούδι της δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα λουλούδια της ίδιας οικογένειας, των Λιλιίδων. Οι ημεροκαλλίδες, που το χρώμα τους ποικίλλει από κίτρινο μέχρι κόκκινο, χρησιμοποιούνται από παλιά στη μαγειρική. Αυτό το λουλούδι, ελαφρά μαγειρεμένο, μπορεί να σερβιριστεί ως λαχανικό. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε τα πέταλά του με υλικά της προτίμησής σας για να ετοιμάσετε έναν ελαφρύ πολτό και κατόπιν να τον τηγανίσετε. Γαρνίρετέ τα με ένα ολόκληρο λουλούδι.
Από την Κίνα η ημεροκαλλίς πέρασε στη Μικρά Ασία, όπου από 70 μ.Χ. ο Έλληνας βοτανολόγος Διοσκουρίδης αναφέρει σε ένα είδος που τώρα αποκαλούμε Hemerocallis Flava.. Αυτό το υπέροχο, αρωματικό είδος ημεροκαλλίδας καλλιεργείται ακόμα και βραβεύεται σε σημερινούς κήπους για τη μεγάλης διάρκείας ανθοφορία του, σε ανοικτό κίτρινο χρώμα, νωρίς την άνοιξη.

Το 1753 η Ημεροκαλλίς παίρνει το αποδεκτό όνομά της σαν γένος όταν ο μεγάλος Σουηδός φυσιοδίφης, Λινναίος, δημοσίευσε τα είδη του Planatarum. Εκείνη την περίοδο ταξινόμησε επίσης το Hemerocallis flava και Hemerocallis fulva στο ίδιο είδος.


Αυτό που χρειάζεται  είναι αρκετό πότισμα στο  έδαφος που να  έχει καλή στράγγιση. Επίσης χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία όμως να αποφεύγεται ο μεσημεριανός καυτός ήλιος. Το συχνό λίπασμα θα βοηθήσει στην καλύτερη ανθοφορία.

Με την αξιοπιστία και την ομορφιά τους,ημεροκάλλις (daylilies) έχουν τη φήμη πως  είναι ένα από τα πιο σκληρά και τα πιο προσαρμόσιμα πολυετή φυτά που χρησιμοποιούνται στο τοπίο.

πηγές: Valentine.gr
        gardencrossings.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου